Vilket är det bästa sättet att tillbringa första dejten?

Du är inte säker på vart du ska ta din dejt för första gången? Läs våra råd för att få lite inspiration.

In klassisk amerikansk film är det vanligt att de första dejtarna sker på en bio eller på stadens mest prestigefyllda restaurang, med en trerätters måltid. Detta syns bra på film, men i verkligheten är det inte det mest lämpliga för en första dejt. I den här artikeln kommer vi att redogöra för varför, samt vilka typer av aktiviteter som är bäst lämpade för att ha en lyckad första dejt.

Den här artikeln är för alla, oavsett kön, eftersom det vanligen är mannen som tar initiativet till första dejten. Men det är givetvis också möjligt för kvinnor att göra det och artikeln är fortfarande tillämplig även om du är en kvinna.

Kort och gott är det bästa

Att hålla första dejten enkel är fördelaktigt. Det är lättare för den du bjuder ut att säga ja om träffen inte kräver mycket tid eller pengar. I ett stressigt samhälle har folk ofta mycket att göra, och att bjuda in till en aktivitet som tar lång tid eller är dyr är svårt för personen du bjuder ut. Risken är då stor för att den andra personen tackar nej om det krävs mycket investering.

Att bjuda ut någon du har träffat genom en dejtingsida kan vara riskabelt eftersom personen du bjuder ut kommer att vara mindre benägen att gå på dejt om det kräver mycket investering eller om de inte kan lämna dejten när de vill. Detta är särskilt sant om man planerar en aktivitet som inte går att lämna snabbt om det visar sig att man inte passar ihop eller det uppstår en dålig stämning.

Möjliga aktiviteter för en dejt inkluderar biobesök, långa promenader, olika upplevelser och annat. Det kan dock vara svårt att veta om dejten kommer att bli lyckad, så det är bra att ha en plan för att skynda hem om det inte går som förväntat.

Om du bjuder ut på en dejt som kräver att du lägger ner en hel del pengar, kan det tyda på att du inte har så många andra alternativ när det gäller personer att gå ut med. Detta gäller speciellt om du bara har konverserat kort med någon på en dejtingapp eller träffat någon kort ute på stan.

Många som har många möjligheter att dejta väljer att hålla det första träffandet enkelt för att se om personen är värd att investera mer tid och resurser i.

Man bör undvika att föreslå aktiviteter som bio- eller teaterbesök som dejt, eftersom man ofta vill framstå som att man har många alternativ när det gäller dejting. Om man har detta är det osannolikt att man skulle bjuda ut någon på en dejt där man inte kan lära känna den andra personen och se ifall det är någon man gärna vill lära känna närmare.

Tänk efter, hur kan du avgöra om ni stämmer överens när ni spenderar de flesta av dejten i stillhet och mörker?

Kom ihåg att de två sista tipsen inte alltid är tillämpliga. Om du känner personen något sedan tidigare, kan det vara bättre att välja aktiviteter som kräver mer engagemang eller som är lite annorlunda. Om du har en annorlunda image eller inte bryr dig så mycket, kan det också fungera att strunta i de tips som ges. Dessa tips ska ses som en vägledning och inget annat.

Ta hand om dig själv

Du bör också komma ihåg att ta hand om dig själv när du bjuder ut på dejt. Hur mycket pengar är du beredd att lägga på en dejt? Det hänger förstås samman med hur ofta du dejtar, men om du planerar att gå på flera dejter för att utforska olika val kan det kräva mycket tid och pengar att gå på dyra och långvariga dejter.

Du kan hamna i en situation där den person du har bjudit ut verkar vara helt annorlunda än du hade förväntat dig, särskilt när det kommer till nätdejting. Det är därför bäst att hålla dejten så kort som möjligt i sådana fall.

Ideala saker att göra på en första dejt

Baserat på det som har skrivits så är det inte särskilt överraskande vilka förslag som kommer att ges för aktiviteter vid den första dejten.

Ideala aktiviteter för en första dejt skulle kunna vara att bjuda på en fika på dagen, dricka något på en bar på kvällen, eller att ta en promenad i parken.

Varför dessa aktiviteter är så perfekta är att de endast tar ett litet tag och kräver liten ansträngning från båda. De är även aktiviteter där ni kan prata mycket och se om ni passar ihop.

Att ta hänsyn till är att personen som ska träffa dig förmodligen kommer att ha många ursäkter för att behöva avboka dejten på samma dag. De kan vara rädda, ha haft en dålig dag eller något liknande.

Ju mer utmanande aktiviteten är, desto större chans är det att den andra personen inte kommer dyka upp till dejten i sista minuten. Det här är särskilt viktigt att tänka på om du har träffat personen på gatan eller på nätet.

Alla de alternativ som vi har presenterat har både fördelar och nackdelar. Den mest klassiska dejten är förmodligen att gå på fika. Det är ett enkelt sätt att träffas på som inte kommer att ta upp mycket tid eller kostnader.

En nackdel med att besöka ett kafé är att det kan bli svårt att få en helt romantisk stämning. Genom att ta med sig öl eller två till ett mysigare ställe på kvällen kan detta vara lättare att uppnå. Därför kan detta vara ett bra val.

Gå en promenad någonstans i staden kan också vara ett bra val. Att delta i en sådan aktivitet har fördelen att man ser runt omkring sig och hittar ämnen att diskutera. På så sätt är det lättare att undvika obekväma tystnader.

Sammanfattning

Håll i minnet att dessa riktlinjer är bara en guide. Det finns ingen anledning att begränsa dig till de föreslagna aktiviteterna, utan du kan även följa din intuition och boka in ett biobesök eller något annat. Det viktigaste är att förstå konceptet bakom rekommendationerna här.

Tipsen i denna artikel är ha som utgångspunkt i de situationer där du frågar ut någon som du inte känner så väl. Om du har en bättre relation till personen, kommer det ofta att finnas andra föreskrifter som du bör följa i stället för de som presenteras i artikeln.

Önska dig själv lycka till med ditt dejtande. Kom ihåg att det inte är slutet om det inte gick som planerat, det finns andra möjligheter, som att leta efter fiskar i havet.

Annonsering

Smartdejt.se är en webbplats som ger användarna en jämförelse av olika dejtingsajter, tillsammans med objektiva recensioner av dessa.

För att kunna upprätthålla och vidareutveckla vår sajt måste vi täcka upp de kostnader som är förknippade med att driva den, samt gå med vinst. Därför har vi infört en hänvisningspolicy som ger oss en hänvisningshonorar om vi hänvisar en person till en dejtingsajt som sedan registrerar sig och/eller köper en prenumeration.