Så här kommer man över sitt ex: Här är sju bra råd för att lindra kärlekssorg

Hur kommer man över någon man älskar?
Hur kan man komma vidare från någon som man har haft känslor för?

Komma över ett ex kan kännas som en helt omöjlig uppgift, särskilt när man är mitt inne i det. Lämnar man någon kan det vara mycket jobbigt och det kan ta tid innan man känner sig glad och förberedd för att träffa någon ny.

Att gå ut med vänner eller att mysa upp sig under en filt och äta massor med glass ur paketet är en naturlig del av kärlekssorg. Men för att komma över exet på lång sikt, är det viktigt att ta steg för att läka. Följ våra 7 bästa tips för att komma över exet.

1. Ge dig själv tillåtelse att sörja

Att komma över nån tar viss tid. Att fly från smärtan kan leda till att det tar längre tid att släppa taget om personen. Att sörja är en viktig del av processen och är nödvändigt för att få det att fungera. Att bearbeta känslorna och tänka igenom situationen är viktigt. Se till att inte idealisera ditt ex och måla upp en bättre bild av förhållandet än vad det egentligen var.

Så många faktorer har en inverkan på hur lång tid det tar att övervinna kärlekssorg. Känner du oro över att vara ensam? Hände det helt oväntat? Upplevde du att det var ett förråd? Hade du mycket starka känslor för ditt ex? Alla dessa faktorer kan förvärra sorgen, och det kan hända att du behöver lite extra tid för att bli helt frisk.

2. Begränsa kontakten så mycket som möjligt.

Recensionen är att ha en så stillsam återhämtning som möjligt. Försök inte att umgås med ditt ex och håll kontakten till ett minimum. Det skulle vara bäst att undvika platser där du kanske träffar på ditt ex för tillfället. Du måste respektera dig själv och prioritera ditt eget välbefinnande – det är viktigare än att uppföra sig artigt.

Processen kan bli mer avancerad om det finns barn som är gemensamma för er båda, men försök att skapa tydliga gränser för hur kontakten ska ske. Det är viktigt för barnens skull att ni båda jobbar tillsammans för att de ska må så bra som möjligt under denna svåra tid och skapa trygga rutiner.

En bra strategi är att hålla ett visst avstånd från exet. Ni kan samarbeta väl när det behövs, men om det är nödvändigt kan du ta hjälp av en tredje part för att medla och kommunicera. Det kan göra det lättare att hantera ditt ex och att inte bli för känslomässigt engagerad och samtidigt undvika konflikter som kan påverka barnen.

3. Förbättra inte situationen jämfört med vad det var tidigare

Som vi har sagt tidigare, kan det vara lätt att idealisera sitt ex. I en blixt kan du tänka att du aldrig hittar någon lika bra igen och att du inte kan känna samma kärlek. Du kan inte återskapa något du hade med någon annan men det finns faktiskt möjlighet att hitta någon som passar ännu bättre!

Nästa gång du känner dig frestad att idealisera ditt föregående förhållande, skriv ner en lista över alla saker som störde dig hos ditt ex. Tänk på att ha en realistisk syn på förhållandet. Använd detta tillfälle till att fundera över vad du önskar och vad som är viktigast för dig i ett framtida förhållande så att du kan hitta den rätta.

4. Spendera tid med dina vänner.

Många som går igenom en kärlekssorg tenderar att isolera sig, vilket kan vara bra för att bearbeta situationen men det är också viktigt att ha stöd från dina vänner. Långvarig isolering kan göra det svårare att ta sig ur kärlekssorgen. För att få hjälp och stöd kan det vara användbart att prata med någon som du litar på, som kan göra att du kan se situationen ur ett helt nytt perspektiv.

Spendera tid med dina vänner, delta i olika fritidsaktiviteter eller gå på intressanta evenemang. Gör nya bekantskaper, ersätt sorgen med glädje och inse att det finns andra fantastiska partners för dig. Ge dig själv en paus från de negativa tankarna.

5. Var fysiskt aktiv

Fysisk träning kan hjälpa dig att bearbeta sorgen. Att gå eller springa en runda i skogen är nyttigt för både din kropp och ditt sinne, samtidigt som du får lufta ut dig. Om du tränar på ett gym har du möjlighet att träffa nya människor och knyta nya kontakter, vilket har en positiv effekt. Om du inte är redo att gå till ett offentligt gym är det lämpligt att köpa in hemmaträningsutrustning.

Genom att vara aktiv släpper du ut endorfiner – kroppens egna glädjehormoner. Endorfinerna ger dig ett behagligt välbefinnande och gör dig glad. Att ha ett starkt självförtroende och god hälsa gör att du även blir lyckligare.

6. One night stand och rebound kan hjälpa

Att gå ut och upptäcka att det finns andra möjligheter är inte en dålig idé. Var uppriktig om att du inte har övervunnit ditt ex och låt inte någon annan förvänta sig mer än du kan ge. För att hjälpa dig att börja om kan lite romantik och spänning vara vad du behöver.

Du bör vara ärlig mot dig själv och fundera på om du försöker undvika att hantera dina känslor eller om du bara är rädd för att stå på egna ben. Var nyfiken på de svar du får och försök undvika att döma dig själv. Det viktigaste är att du gör sådana val som hjälper dig att komma över ditt ex och må bättre på lång sikt.

7. Överväg om det är något annat som ligger bakom känslorna.

Du kan upptäcka att starka känslor inte är relaterade till kärlekssorg, utan snarare till en rädsla för att vara ensam. Det är lätt att blanda upp ensamhet med kärlekssorg. Kanske har du idealiserat relationen från början, eftersom du hade en föreställning om hur det borde ha varit.

När du har ett klart perspektiv på situationen kommer det att vara lättare att hantera de negativa känslor och ta itu med det. Du behöver inte koncentrera dig på att ta dig igenom dina förhållanden, du bör fokusera på att hitta vad du verkligen vill ha i ett förhållande och hur man kan hitta någon som passar just dig!

Annonsering

Smartdejt.se är en webbplats som ger användarna en jämförelse av olika dejtingsajter, tillsammans med objektiva recensioner av dessa.

För att kunna upprätthålla och vidareutveckla vår sajt måste vi täcka upp de kostnader som är förknippade med att driva den, samt gå med vinst. Därför har vi infört en hänvisningspolicy som ger oss en hänvisningshonorar om vi hänvisar en person till en dejtingsajt som sedan registrerar sig och/eller köper en prenumeration.